FinansP.com

Yurtdışında is imkanı sağlayan şirketler

Yurtdışında is imkanı sağlayan şirketler

Yurtdışında is imkanı sağlayan şirketler ; Ülkemizde birçok insan olanaklar çok daha iyi olduğu için yurt dışında çalışmak istiyor. Yurt dışında eleman arayan inşaat firmaları yoğunluklu olarak karşımıza çıkıyor. Bunda da en temel faktör inşaat firmalarımızın bu alanda kendini kanıtlamış olması.  Enka İnşaat, Cengiz Holding, Rönesans Holding, Gama, Tekfen, Ant Yapı, Çalık ilk anda söylenebilecek olan inşaat firmalarıdır.

Hangi Ülkelere Eleman Alıyor

Yurt dışında eleman çalıştırmak isteyenler ama özellikle inşaat alanında eleman çalıştıracak olan firmaların ağırlıklı olarak eleman çalıştırdığı ülkelerin İslam ülkeleri olduğu söylenebilir. Yani Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, İran, Irak gibi ülkeler. Ama bunun yanında ülkemizin çok büyük şirketlerinin Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde de otoyol, köprü, AVM işleri aldığından bu ülkelerde de çalıştırılmak üzere eleman arıyorlar.

O yüzden bu soruya verilebilecek en temel yanıt yurt dışına inşaat işi yapılan tüm ülkelerde çalıştırılmak üzere iş bazlı olarak irili ufaklı inşaat firmaları eleman arıyor.

Hangi Alanlarda Eleman Aranıyor?

Gelelim üstte yer alan sorunun cevabına. Önce iki ana başlık altında toplanıyor. Mavi yakalı ve beyaz yakalı olarak. Beyaz yakalı grupta mimar, inşaat mühendisi, yazılımcılar, makine mühendisi, elektrik mühendisi, muhasebe personelleri en çok aranan beyaz yakalı çalışanlar.

Mavi yakalı grupta ise sıvacı, boyacı gibi tüm inşaat alt dallarında çalışacak olan personeller aranıyor. Yeter ki belli bir alanda uzmanlaşsın ve bunu belgeleyebilsin.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Yurt dışında eğer siz de çalışmayı düşünen ve farklı inşaat alanlarının birinde uzmanlık sahibi olanlardan bir tanesi iseniz bu konuda uygulayabileceğiniz farklı türden yöntemler var. Bunlardan bir tanesi bu alanda çalışan inşaat firmaları ile doğrudan irtibata geçmeniz. Burada da karşınıza iki yöntem çıkıyor. Bunlardan ilki doğrudan ilgili inşaat firmasına gidilerek başvuru yapılmasıdır. Bir diğer yöntem ise firmanın internet sitesi üzerinden başvuru yapılmasıdır. Kişinin varsa site üzerinden açık pozisyonlara başvurusunu göndermesi. Ya da e-posta, faks yoluyla özgeçmişini yollama metoduna başvurması.

Bir diğer yöntem ise kariyer sitelerine girerek oradan başvuru yapılmasıdır. Burada da başvuru yapmak için önce eğer kişi üye değil ilgili kariyer sitesine tam ve eksiksiz bir biçimde üye olmak gerekiyor. Üye olduktan sonra kişi başvurusunu yapıyor. Burada da doğru bir ön yazı eklemenin işin püf noktası olduğunu belirtmek gerekiyor.

Son bir diğer yöntem ise İŞKUR üzerinden yurt dışında eleman arayan firmalara başvuru yapmak. Bunun için de yine İŞKUR sistemine internet üzerinden ücretsiz olarak kayıt olmak ve sonra tıpkı kariyer sitelerinde olduğu gibi gerekli filtrelemeleri yaparak başvuruda bulunmak yeterli olan bir durum. Kişinin her üç durumda da başvurulan pozisyon için yeterliliği uyuyor ise görüşmeye çağrılıyor ve olumlu olur ise kişinin yurt dışında çalışması için koşullar belirlenip sözleşme imzalanıp çalışması için süreç başlamış oluyor.

Verilen Ücretler Nelerdir?

Yurt dışında eleman çalıştıran firmaların ödemiş oldukları ücretler kurumdan kuruma değişiklikler gösterdiğinden net bir rakam verilemiyor. Bunun yanında fiyatı etkileyen bir diğer unsur çalışılacak olan pozisyon. Mavi yakalı personel ile beyaz yakalı personelin aldığı maaş hiçbir zaman aynı olmuyor.

Tüm bunların yanı sıra kişinin aldığı eğitim, deneyimi toplam uzmanlık süresi gibi faktörler maaşları etkiliyor. Vasıfsız bir inşaat işçisi ile 10 yıldır bu işi yapan bir inşaat işçisi arasında rakamlar doğal olarak farklılıklar gösteriyor.  Gidilecek ülke, çalışma şartları da rakamları etkileyen diğer unsurlar. Ama ülkemiz ile kıyaslandığında maaşların çok daha yüksek olduğu tartışılmaz bir gerçek.