FinansP.com

SGK Devlet İmplantı Karşılıyor mu

SGK Devlet İmplantı Karşılıyor mu

SGK Devlet İmplantı Karşılıyor mu ,İmplant tedavisi son yıllarda giderek yaygınlaşan bir diş tedavisi türüdür. Son derece sağlam bir tedavi türü olduğu için hastalar tarafından tercih edilmekte ve uygulanmaktadır. Dişlere kazandırdığı sağlamlık yanında estetik olarak da güzel görünmesini sağlar. Durum böyle olunca da pek çok kişi bu tedaviden yararlanmak istemekte ve devlet ile üniversite hastanelerine başvurmaktadır.

Zira ağız ve diş sağlığı vücudun tümünü ilgilendirir. Dişlerimizde oluşan sorunlar giderilmediği takdirde vücudun başka bölümlerinde rahatsızlıklar yaratabilmektir. Bu yüzden mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.

Bununla beraber diş tedavileri genel olarak pahalı tedavilerdir. Özel muayenehanelerde ya da hastanelerin diş polikliniklerinde oldukça yüksek fatura tutarları karşımıza çıkabilir. Pek çok kişi bu yüzden implant tedavisi yaptırmak istemesine rağmen vazgeçmektedir.

SGK Hangi Şartlarda İmplant Ücretini Karşılar

Dişlerine implant taktırmak isteyenler bilmelidirler ki, SGK çoğu durumda implant tedavisi masraflarını karşılamaz. Bunun nedeni estetik bir uygulama kapsamında değerlendirilmesindendir.

Ancak bazı durumlar, estetik dışı olarak kabul edilmektedir. Şayet hasta implant uygulaması yaptırmadığı takdirde yaşam kalitesinde bir düşüş söz konusu ise, dolayısıyla implant dışında bir seçeneğinin olmadığı hallerde SGK devreye girer ve masrafları karşılar. Bu durumlar aşağıdaki gibidir.

Kemik içinde olması gerekenden çok daha aşırı doku kaybının olduğu vakalarda
Alt ve üst çenede tek taraflı dişsizliğin görüldüğü durumlarda
Dudak ve damak yarığı gibi giderilmesi gereken doğumsal sorunlarla ilgili vakalarda

SGK İmplant Ücretinin Ne Kadarını Karşılar

Bu gibi durumlarda sağlık kurullarının vereceği rapor son derece önem taşır. Dişlerin genel sağlık durumun tespit eden bu rapor doğrultusunda tedavi aşamasında ne kadar masraf edileceği tespit edilip, tedavinin hangi koşullarda gerekli olup olmadığına karar verilir.

SGK, tarafından yapılan implant ödemelerinde de bu rapor büyük önem taşır. Raporun içeriğine göre değişmekle birlikte, genel olarak SGK her çene için 4 adet implant uygulamasının parasını öder. Her işlem bedeli olarak belirlenen fatura tutarı 90 TL’dir.

Ancak bazı durumlarda bu tutar artmaktadır. Örneğin, başkalarının yardımı ve desteği olmadan günlük yaşamdaki ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yapması gereken hareketleri yapamayan savaş gazileri, her implant ücreti için 700TL faturala kesilir.

Bununla birlikte engelli vatandaşlar için de istisnai bir uygulama söz konusudur. % 40 ve üzerinde hayatlarını devam ettiremeyecek şekilde engelli olan kişilerin tüm diş tedavileri kurum tarafından karşılanır. Bunun için aranan şartlar, engelli kişilerin engel durumlarını ispatlamaları ve sağlık kurulu raporları ile belgelendirmeleri gerekmektedir.

SGK Diş Kaplama Tedavisini Karşılar Mı

Ağız ve diş sağlığı tedavisinde teknolojik gelişmelerle birlikte meydana gelen yenilikler tedavi seçeneklerini de arttırmıştır. Diş kaplama tedavisinde bile çok farklı tedavi seçenekleri hastaya sunulmakta, ancak bunların hangisinin SGK güvencesi altında olduğu pek bilinmemektedir.

Önceden metal hammaddelerden türetilmiş kaplama çeşitleri kullanılırken, günümüzde artık yaygın olarak zirkonyum kaplama türleri tercih edilmektedir. Bu kaplama türü, çoğunlukla ağızda birkaç dişin eksil olduğu şartlarda tercih edilmekle beraber, dişin olmadığı bölgeye yakın dişlerden ve implantlardan destek alınarak yapılan bir uygulamadır.

SGK, zirkonyum kaplama uygulamasının masraflarını karşılamaktadır.

İmplant Tedavisi İçin Atılması Gereken Adımlar

Ağız ve diş sağlığı alanında yaşanan tıbbi gelişmeler içinde özellikle son yıllarda birçok kişi tarafından tercih edilmeye başlanan implant uygulamasına ilgi büyüktür. Sağlam olması yanında ağıza verdiği estetik görünüm ile de tercih edilen bu uygulamayı devlet hastaneleri ya da üniversiteleri aracılığı ile yaptırmak isteyenler aşağıdaki prosüdürleri izlemek zorundadır.

Bilindiği üzere artık devlete bağlı sağlık kuruluşlarında muayene olmak isteyenler için randevu sistemi getirilmiştir. Dolayısı ile devlet hastanesi ya da üniversitelerinde implant uygulaması yaptırmak isteyen kişilerin, öncelikle randevu alması gerekir. Randevular 182 nolu Sağlık Bakanlığı randevu sistemi veya internet üzerinden alınabilir.
En geç 1 ay sonrasına verilen randevu günü, hasta ilgili kuruma giderek muayenesini olur. ve muayeneyi gerçekleştiren doktorun uygun bulması durumunda tedaviye başlanması için ilgili bölüme sevki yapılır.
Sevk edildiği bölümde detaylı olarak diş incelemesi yapılan hasta ya gerekli teşhis konulduktan sonra tedavisi derhal başlatılır.
İmplant tedavisine başlanması için üniversiteler tercih edilmelidir. Zira üniversiteler bu tedavinin başlaması için yakın bir tarihe randevu verirken, devlet hastaneleri aylar sonraya vermektedir.
Şayet hasta kendi tercihi sonunda tedavisine özel hastanede devam etmek isterse, hakkında tertip edile raporlar kendisine verilmektedir.

SGK Karşılamadığı Takdirde İmplant Tedavisi İçin Ne Kadar Ücret Ödenir

İmplant uygulaması, çene kemiğine monte edilen yapay diş kökleridir. Bir veya birden fazla dişe uygulanabilmekle birlikte, alt ve üst çeneye tüm dişlerle beraber uygulanabilmektedir. Son derece sağlam ve dayanıklı olması yanında, dişlere kazandırdığı estetik görünüm bakımından da pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Peki SGK tarafından karşılanmadığı takdirde bu uygulamadan yararlanmak isteyenler ne kadar öder? Bu soruya verilecek yanıt aşağıdaki rakamlarla açıklanmıştır. Verilen rakamlar güncel olup, döviz ve hammadde fiyatlarındaki değişiklikler kapsamında farklılık gösterebilir.

Sadece tek dişinize implant uygulaması yaptırmak isterseniz, gözden çıkarmanız gereken rakam 1.000 TL ile 2.500 TL arasında değişkenlik gösterebilir.
2 ile 6 diş arasında bir implant ihtiyacınız varsa, 3.000 TL ile 6.300 TL arasında bir bedeli ödemeye hazır olmalısınız.
3 ile 4 kaplamalı implant uygulamasına karar verdiyseniz ödemeniz gereken tutar 5.000 TL ile 10.500 TL arasında değişir.
Alt ve üst çenedeki tüm dişler için implant uygulaması yaptırmanın bedeli25.000 TL ile 52.500 TL arasında bir tutardır.
Ancak belirttiğimiz gibi bu fiyatlar en son döviz kuru karşılığında belirlenen fiyatlar olup, değişkenlik göstermeye müsaittir.

Şayet maddi sorunlar yaşamayan biri iseniz, ihtiyaç duymanız halinde protez taktırmak yerine implant uygulamasını tercih etmenizde yarar vardır.

SGK Kapsamında İmplant Yenileme Süresi Ne Kadardır

İmplant uygulaması her ne kadar uzun derece sağlam ve uzun ömürlü olsa da, bazı durumlarda değiştirilmesi ya da yenilenmesi gerekebilir. İstisnai durumlar hariç bu süre genel olarak 4 yıldır.

Bu süre dolmadan da elbette implantınızı yenilemek isteyebilirsiniz ancak bu durumda bedelini ödemeniz gerekecektir. Ancak implantınız başınız gelen bir kaza sonrası ağız ve çene kısmında oluşan travmaya bağlı olarak yenilenmesi gerekecekse herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez.

Ancak bunun için geçirdiğiniz kazaya dair sağlık raporlarını da sunmanız gerekir.

Ayrıca 18 yaşından küçük olan hastalardan implant ücreti alınmaz.

Sonuç olarak implant uygulaması gerek dünyada gerekse ülkemizde son derece yaygın bir tedavi yöntemidir. Dişe Kazandırdığı sağlamlık sayesinde uzun ömürlüdür ve estetik açıdan ağzımızın güzel görünmesini sağlar.

Ancak gerek hammadde kaynaklı gerekse dövizle bağlantılı olarak fiyatı yüksek bir uygulamadır. Bu yüzden de maddi durumu iyi olmayan kişilerin yaptırması bir hayli zordur. Ancak onlar için de uygun şartları taşımaları halinde SGK devreye girerek implant uygulamalarının masraflarını karşılar. Bu sayede bu güzel uygulamadan ihtiyaç duyması halinde herkesin yararlanması sağlanmaktadır.