FinansP.com

KYK Borç Yapılandırma İşlemi

KYK Borç Yapılandırma İşlemi

KYK Borç Yapılandırma İşlemi ,Üniversitede eğitim gören öğrencilerin, öğrenim hayatların süresince kullanmış oldukları katkı kredisi zamanında ödeme yapılmadığında birçok yaptırımlara sebep olmaktadır. Her sene KYK borcu sildirme hakkında bazı gelişmeler yaşanıyor. Peki KYK borç yapılandırma işlemi nasıl yapılır?

KYK Borçları Silinecek mi?
Devletin şimdilik KYK borçlarını tamamen silme gibi bir çalışması bulunmuyor ama borçları yapılandırmaya gidilebilecek. Bu karar dahilinde öğrencilerin 3,9 milyar TL’lik kredi borçları tekrardan yapılanacak. Öğrencilerden eylül ayından sonra öğrenim kredisine bağlı olarak gecikme faizi de istenmeyecek. Gelecek dönemde Maliye Bakanlığı’na başvuruda bulunacak öğrencilerin yeni ödeme takvimi oluşturulacak. Yapılan son düzenlemeyle birlikte öğrencilerin ödemekte zorlandığı taksitlerden sonra meydana gelen faiz yok olacak. İlk ana borç gibi işlem yapılacak.

Öğrenim Kredisi Yapılandırma İşlemi Nasıl Yapılır?
KYK borç yapılandırması, borçlu olan öğrencinin ödemelerini düzenlemesi ile taksitlendirmesi anlamına gelir. Öğrenciler mezun olduktan sonra KYK borç sorgulaması yaparak borç tutarını öğrenebilir. Öğrenciler tarafından en fazla merak edilen konuların başında öğrenim kredisi nasıl yapılandırılır? Sorusu gelir. Öğrenim kredileri 2 şekilde yapılandırma işlemine tabi tutulur. Bunlar;

İnternetten KYK Borcu Online Yapılandırma

İnternet üzerinden KYK borçları online olarak yapılandırma yapılabilir. Kredi borçları zamanında ödenmediği zaman Vergi Dairesi’ne yönlendirilir ve yapılandırma başvuruları da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi www.gib.gov.tr adresinden gerçekleştirilir. Kimlik numaranız ile siteye giriş yaparak, KYK yapılandırma işlemlerini yapabilirsiniz.

Vergi Dairesi’nde KYK Borcu Yapılandırma İşlemi
Vergi Dairesi’ne giderek veya dilekçenizi posta yoluyla göndererek başvuruda bulunup borçlarınızı yapılandırmaya gidebilirsiniz. Yapılandırma işlemleri sırasında 6,9,12 ve 18 taksit alternatifi yer alır ve borcunuzu 2 ayda bir ödeyeceğinizi ayrıca, ilk 2 borcunuzu ödemediğinize yapılandırmanın bozulacağını unutmayın.

KYK Borç Sildirme Hangi Durumlarda Yapılır?
Kuruma öğrenim ya da katkı kredisinden dolayı borcu olan öğrencilerden tam teşekküllü hastanenin sağlık kurulu tarafından hayatını çalışarak kazanamaz ifadesi yer alan sağlık raporu alan kişilerin, kredi alırken ya da aldıktan sonra vefat etmesi halinde borçları silinmektedir.

KYK Kredisi Nasıl Yapılandırılır

Kredinin faizleri, ödeyeceğiniz tutar ile aylık taksitler, krediyi ne zaman kullandığınız, taksitleri ne zamandır ödemediğiniz duruma göre değişir. Kredi ödemeleri, mezun olunduktan 2 sene sonra başlamaktadır ve düzenli bir gelir durumunuz bulunmuyorsa ya da geliriniz aylık taksitlerinizi ödemeye yetmiyorsa borç yapılandırması işlemini yapabilirsiniz.

2016 yılından itibaren, öğrenim kredilerinizi borç transfer kredisi gibi yapılandırma olanağınız söz konusudur. Fakat krediyi devlet kurumlarından almanızdan dolayı banka kredilerinden değişik olarak borçlarınızı devlete ödemelisiniz. Kredi kurumunuzu KYK’nın resmi internet sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz.

KYK borç ödeme vadeniz başlamamış ise, borç taksitlerinizi aksama yapmadan ödediyseniz, Emekli Sandığı, SSK İLE Bağkur gibi kurumlarla bağlantınız bulunmuyorsa KYK kredi taksitlerinizi 1 yıl ertelemeye gidebilir. Bunların haricinde borcunuz herhangi bir şekilde ertelenmez, silinmez veya tekrardan taksit yapılmaz. Ancak 2016 yılında kabul edilen bazı borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi doğrultusunda öğrenim kredisinin yapılandırma işlemi, ödemelerde zorluk yaşanması halinde sizleri rahatlatabilir.

KYK Borcunuzu Yapılandırmak için Neler Yapılması Gerekir?
Öğrenim kredisi borcunuzu, vergi dairesine giderek talep etmeniz dahilinde tekrardan yapılandırma işlemi yapmanız mümkün. Ancak bundan sonra da faizli olarak taksitlerinizi ödemeye başladığınızı unutmayın. Öğrenim kredinizi tek seferde ödediğiniz zaman büyük indirimler ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden kredi veren bankalara sizler için olumlu yanı olan tüketici kredisi başvurusu da yapabilirsiniz. KYK borçlarınızı aksatmadan ödemeye çalışın eğer ödeyemiyorsanız da mutlaka yapılandırma yoluna gidin.